Haalt Brabant 2050? Pak dan door, politiek en bestuur!

13-09-2019 2889 keer bekeken 0 reacties

Oud directeur Theo Beckers kijkt terug naar 1997, het jaar dat het Manifest Brabant 2050 verscheen. Uit dit manifest is Telos ontstaan, om de duurzame ontwikkeling in Brabant aan te jagen en te monitoren. Liggen we op koers om de in 1997 opgestelde duurzaamheidsdoelen voor 2050 te halen?

Theo Beckers 12-09-19, 12:20 Bron: Brabants Dagblad

Instrumenten

Om de mooie woorden in daden om te zetten, kwam er een ontwikkelingsfonds en werd een kenniscentrum opgericht: Telos. Telos moest het mooie, maar vage en abstracte begrip duurzaamheid vertalen in hanteerbare instrumenten, ter ondersteuning van Brabantse overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Telos definieerde duurzame ontwikkeling als een integraal concept, met gelijkwaardige ecologische, economische en sociale normen. De periode van vijftig jaar gaf ruimte om vasthoudend en geleidelijk een duurzaam Brabant te bereiken.

Al snel waren de eerste resultaten zichtbaar. In 2002 verscheen de eerste Duurzaamheidbalans, die gedetailleerd liet zien hoever Brabant verwijderd was van de duurzame doelen in 2050 en welke acute problemen om een oplossing vroegen. De Duurzaamheidsbalans is sindsdien elke vier jaar opgemaakt, voor het laatst in 2018. Met dit unieke instrument was Brabant koploper op het terrein van monitoring van duurzame regionale ontwikkeling. Andere provincies en ook de Nederlandse gemeenten volgden het voorbeeld. Tevens was er binnen de wetenschap en in het buitenland interesse en waardering voor de opzet en methodiek van het Telos-model. Aanvankelijk werd zelfs de provinciale organisatie aangepast aan het principe van integraliteit.

Opgaven

De Duurzaamheidsbalans 2018 eindigt met een aantal ‘opgaven’ aan politiek, bedrijfsleven en samenleving. Ik heb niet de indruk dat deze dringende adviezen voldoende worden opgepikt. Dat is jammer, gezien de oorspronkelijke opzet van Brabant 2050. Het zou goed zijn als politiek en bestuur zich verplichten inhoudelijk te reageren op de diagnose en aanbevelingen in de Duurzaamheidbalans. Misschien is duurzame ontwikkeling wel te complex voor interventies op provinciaal niveau.

Klik hier om het volledige artikel te lezen bij het Brabants Dagblad

Duurzaamheidbalans van Brabant 2018 is hier te downloaden

0  reacties

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 

Een momentje...
Cookie-instellingen