Nijmegen goed voorbeeld van profilering op basis van duurzaamheid benchmarking

26-02-2018 2395 keer bekeken 0 reacties

Bastiaan Zoeteman

De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur. Een moment om terug te kijken voordat de plannen voor de komende jaren in het vat worden gegoten. Als gemeente is het op zo’n moment ook verhelderend je eigen plaats te bepalen ten opzichte van andere gemeenten. Waar blink je in uit? Waar kan het beter? Deze week stond er een aardig artikel in Stadszaken over de gemeente Nijmegen. Nijmegen heeft zich onderscheiden in Europees verband door het winnen in 2016 van de European Green Capital Award die jaarlijks sinds 2010 door de Europese Commissie wordt uitgereikt. Het artikel in Stadszaken laat zien hoe twee jaar later in deze gemeente klimaatadaptatie en vergroening voortvarend zijn opgepakt.

Foto: De Gelderlander

Zulke prijzen stimuleren gemeenten, maar roepen ook de vraag op hoe objectief de boodschap is die ervan uit gaat. Telos heeft in 2016 31 Nederlandse steden op duurzaamheid vergeleken met 114 Europese steden. Dit onderzoek is met steun van de Europese Commissie en gesponsord door het ministerie van Binnenlandse Zaken uitgevoerd en biedt een meer objectiveerbare maatstaf voor vergelijking op basis van 86 indicatoren. In het algemeen doen de Nederlandse steden het goed binnen de EU maar moeten zij Scandinavische gemeenten voor laten gaan, zoals onderstaande figuur uit het rapport laat zien.

Uit: Towards Sustainable EU cities, 2 maart 2016, Telos Nr 16.142, p.39

Een belangrijke factor hierbij is dat elke gemeente voor deels unieke uitdagingen staat. Daarom heeft Telos gemeenten inge­deeld in verschillende typen. Vergelijking met gemeenten van het zelfde type, waaronder grootte, industrieel karakter en dergelijke, geeft dan een veel specifiekere vergelijkingsmogelijkheid. Wie is geïnteres­seerd in de vergelijking tussen de duurzaam­heid van een van de 31 onderzochte Nederlandse steden en een Europese stad kan dit zelf nagaan, zie: www.sustainablecitiesbenchmark.eu. Verder biedt de Nationale monitor duurzame gemeenten 2017 voor alle gemeenten in ons land aanknopingspunten om de eigen be­leids­­uitdagingen scherp in beeld te brengen en op basis daarvan politieke prioriteiten te kiezen.

 

0  reacties

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 

Een momentje...
Cookie-instellingen